Quantcast
Channel: BURRERA COMPRIMIDA S.A. - bucomsa - dietari de capçalera
Viewing all 111 articles
Browse latest View live

LES VERITATS "OFICIALS"

$
0
0
Per Salvador Bolufer

Els primers anys de la dècada dels 80, Pego el meu poble– vivia un dels episodis més turbulents i desagradables de la seua història contemporània: La guerra de l'aiguaEl conflicte fou provocat per un decret que disposava el transvasament al terme de Dénia d'aigua procedent dels aqüífers de Pego i Oliva.


Naixement del Riu Bullent
(Foto: Revista Aguaits)

Un grup de veïns –on acabà integrant-se pràcticament tot el poble– es va oposar al transvasament en qüestió, adduint els perills ecològics que podia provocar tal projecte, però els mandataris desestimaren sistemàticament totes les al·legacions, basades majorment en informes tècnics que advertien de la possibilitat d'un desastre irreversible. La cabuderia administrativa era contrarestada per una sèrie d'accions de protesta veïnal que només tenien com a resposta una invocació màgica: la llei! (cal aclarir que "la llei"és un articulat jurídic moltes vegades contradictori i confús, la qual cosa aprofiten els que manen per a interpretar-la de la manera que més els convé). "Pleitos tengas y los ganes" –deia la maledicció de la gitana. 


Com que la mobilització popular continuava en augment, els governants i les forces vives interessades en el transvasament posaren en marxa la maquinària de poder per tal d'aniquilar la rebolica, i la caverna mediàtica de l'època disposava els seus bramaires més afins per a escamar pertot arreu "la veritat oficial" que justificava aquell projecte qüestionable i perillós, i que atribuïa l'oposició dels pegolins a raons purament egoistes i insolidàries: "Niegan a las personas lo que regalan a los peces", deia un dels titulars incendiaris del moment.

Una de les concentracions de l'any 1984.
4.000 persones tallaren la Carretera Nacional 332. 
(Foto cedida per l'Arxiu municipal de Pego a la Revista Aguaits)


La moguda havia transcendit més enllà de les fronteres autonòmiques i, a Pego, la resistència era cada vegada més ferma i decidida. Suposem que amb la intenció de calmar els ànims, els estrategues de l'administració decidiren canviar l'estratègia, però, això sí, sense cedir ni un bri en la intenció inicial de bombejar aigua subterrània de manera permanent i indiscriminada (s'havien oferit altres alternatives viables per a transportar aigua destinada al consum humà, però tot fa pensar que la intencionalitat del projecte anava molt més enllà, i no es conformaven amb tan poca cosa). Amb la susdita estratègia es tractava d'executar les obres de canalització sense eixir del terme de Dénia, i d'eixa manera arribarien a poca distància dels pous de l'IRYDA (així es denominaven), ubicats en termes de Pego i Oliva, d'on, en última instància, havien decidit practicar les extraccions.

Els actes de protesta se succeïen cada vegada amb més arguments i amb més vehemència, fins que va arribar aquell fatídic dia d'agost de 1984, quan una retroexcavadora xafava el terme d'Oliva per a escometre les obres per a la connexió als pous, i en un tres i no res es van plantar allí més de 5.000 persones per a impedir-ho. Els ànims estaven molt exaltats i, malgrat la forta presència policial, la cosa va acabar en desagradables enfrontaments i amb importants danys materials. 

Al Port de les Aigües, aquell fatídic dia d'agost de 1984.
(foto cedida per particular a la Revista Aguaits)


Deien que durant les setmanes següents rondaven per Pego agents de la policia secreta indagant "quién mató al comendador", però al poble no hi havia còmplices "institucionals" i el gallet de la passió que corona el campanar semblava mussitar amb veu d'ultratomba: "Fuenteovejuna, señor". Finalment foren 7 els processats, i centenars de persones es brindaren a avalar proporcionalment l'elevada fiança que demanaven els jutges per a cobrir responsabilitats (fins i tot, els regidors de l'ajuntament van cedir durant uns mesos les seues assignacions econòmiques per a sufragar els costos de la defensa). Ignorem quins foren els criteris i/o els indicis per a responsabilitzar justetament els 7 imputats en qüestió; ni un més ni un menys.

Pous de l'IRYDA, on pretenien practicar les extraccions d'aigua.
(Foto: Revista Aguaits


Durant un temps, els de "la veritat oficial" continuaren difamant la gent de Pego, i els bramaires de guàrdia van escampar la bravata que els pegolins no volíem donar l'aigua perquè estàvem fer-nos milionaris venent-la embotellada, la qual cosa va provocar un boicot a la marca Peñaral, propietat de Carbónicas Levantinas, SL. Eixe fou el principi de la fi de la referida empresa privada on hi havia socis de tota la comarca i on treballava un grup de persones, però ni molt menys tot el poble. Volem deixar constància que aquesta mercantil estava completament al marge de l'enfrontament, i que fou la primera que va oferir transportar a Dénia aigua per al consum humà, en camions cisterna i de manera gratuïta. 



A l'edició de 2013 de la la Revista Aguaits es publicava un treball d'investigació on s'explica de manera àmplia, rigorosa i exhaustiva el que fou la susdita guerra de l'aigua i cap on derivaren les coses a partir dels fets que hem contat anteriorment (poden llegir-ho clicant ací). Nosaltres, amb el present article, no hem pretés analitzar la complexitat d'aquells esdeveniments ni emetre judicis de valor; només hem intentat recordar un dels punts de la història on l'acció popular va impedir el que hagués pogut ser una catàstrofe ecològica de conseqüències imprevisibles. Moltes vegades, la falta de sensibilitat dels mandataris, l'autoritarisme, la mediocritat i els interessos obscurs que amaguen determinats projectes acaben provocant malestars i enfrontaments entre pobles i entre gents. Pego i Dénia són dues poblacions germanes on s'entrecreuen amistats i afectes que, en aquells anys, les polsegueres malignes posaren en perill. Afortunadament, el temps i el trellat de la bona gent sol tornar les coses al seu lloc. 


Aquesta estampa no té res a fotre amb la guerra de l'aigua,
però també ve al cas.


... I a mi, tot el que està passant a Catalunya m'ha fet recordar aquella època turmentosa i difícil. Per això crec que, amb independència del que cadascú puga pensar sobre la causa catalana, certa gent hauria de ser una mica més mesurada a l'hora d'opinar d'allò que desconeix, i més suspicaç a l'hora de creure els que prediquen les veritats oficials. Les multituds no prenen els carrers només perquè sí. 

Amén.  



I Certamen de Poesia Satírica de Pego

$
0
0

Per Salvador Bolufer

L'any 1979 se celebraven a l'Estat espanyol les primeres eleccions municipals per sufragi universal després de la dictadura franquista. La major part dels aproximadament 8.000 municipis on es convocaven els comicis poblaren els seus respectius ajuntaments de cares noves, de perfils diferents als dels anteriors mandataris locals. Eren temps d'il·lusió i esperança, però també d'escepticisme i desconcert. Hi havia ganes de fer coses noves, però en molts casos no se sabia quines podrien ser les novetats ni com es podrien portar a terme. 

Les regidories de Cultura naixien tímidament, encara sota la influència dels conceptes elitistes que sobre aquesta matèria s'heretaren del franquisme. Durant els primers anys començaren a crear-se, modernitzar-se o actualitzar-se biblioteques públiques, i molts municipis van habilitar centres culturals; començaren també a programar activitats de manera més o menys regular i, fins i tot, els més avançats instauraren certamens, concursos, jornades o altres esdeveniments de convocatòria periòdica relacionats amb la matèria. Moltes d'aquestes iniciatives van quedar-se en el camí, bé per falta de convenciment o de voluntat política, o bé pels efectes devastadors de la crisi econòmica–l'estafa– provocada pel l'esclafit de la bombolla immobiliària de la primera dècada del segle.
La Taronja Satírica és el logo del certamen.
És obra de David Mengual.

Malgrat tot, continua existint una bona quantitat de premis literaris en les modalitats més tradicionals (narrativa, poesia, investigació, assaig...), alguns d'ells de reconegut prestigi i/o amb dotacions econòmiques considerables, i això aconsella prudència a l'hora d'encetar noves iniciatives d'aquest estil amb possibilitats d'èxit. L'Ajuntament de Pego ha tingut en compte eixa circumstància i ha apostat per un gènere insòlit en aquesta classe de convocatòries: la poesia satírica.

La susdita modalitat ha estat tradicionalment associada pels valencians als entorns fallers, però és una pràctica bastant habitual pertot arreu del nostre àmbit lingüístic. Amb aquesta iniciativa es pretén, entre altres coses, donar oportunitats d'expansió a la gent que fins ara només ha escrit poesia satírica per a falles, i també facilitar noves plomes satíriques a les comissions falleres interessades en ampliar el catàleg de col·laboradors i col·laboradores en la matèria poètica que ens ocupa. 



La permissibilitat de la sàtira en l'ús del llenguatge col·loquial ha propiciat que determinats pseudopoetes, ofrenòlegs o gent amb poca gràcia aprofitara certes conjuntures per a publicar rebles infumables i renills gramaticals (quan no doctrinaris) sense criteris poètics ni qualitat literària, i això ha provocat que la poesia satírica haja estat moltes vegades subestimada en àmbits culturals i lingüístics. Però també és cert que hi ha cada vegada més gent que practica aquest gènere a bon nivell, i pense que el certamen de Pego que ara es convoca contribuirà a dignificar un gènere que pot aportar coses molt positives al conjunt de la nostra literatura. 



Per tal que la iniciativa no pareguera un simple rampell d'entusiasme edilici, la Regidora de Cultura, Laura Castellà, ha volgut envoltar-se de personal expert en la matèria i coneixedor d'aquesta classe d'activitats. Per això s'ha creat una comissió formada per Josep Bernabeu, Carmen Alemany, Tomàs Llopis i Elvira Cambrils, a més de l'Arxiver Municipal, Joan Miquel Almela, la regidora abans referida i jo mateix, servidor de ningú. El treball guanyador serà publicat per Edicions del Bullent; una editorial d'arrel pegolina que també s'ha implicat amb força en el projecte, així com altra gent del món de les lletres que està donant a la causa un suport encoratjador que agraïm profundament. Amb aquest ambient d'alegries i complicitats, la primera edició del certamen ha arrancat de la millor de les maneres. 


Cliquenacíper a consultar les bases


A títol personal vull agrair a Laura Castellà la seua confiança. La poesia satírica és la meua manera d'expressar els meus sentiments, les meues reivindicacions, les meues manies i les meues maneres de veure la vida i de viure la mort. Des de fa molts anys vinc conreant aquesta especialitat literària i em sent molt ben tractat en els espais on he desenvolupat la meua obra. He rebut ajudes imprescindibles de persones que formen part del meu patrimoni d'estimes i ara m'il·lusiona la idea de poder ajudar altra gent que ho puga necessitar. En aquesta primera edició formaré part del jurat i, per tant, no podré presentar-me al concurs ni optar a guanyar-lo (faig l'aclariment ací per evitar suspicàcies i malabarismes mentals sobre un premi de la meua especialitat que convoca l'ajuntament del meu poble). Amb molt de gust compartiré la tasca amb la poeta i gestora cultural Alba Fluixà i amb el professor i president de l'Associació d'Estudis Fallers Jesús Peris, ambdós persones de contrastada qualitat professional i humana.

Resultat d'imatges de dario fo
Dario Fo
Com deia el gran Dario Fo «La sàtira es l'arma més eficaç contra el poder: el poder no soporta l'humor, ni tan sols els governants que presumeixen de democràtics, perquè la rialla allibera les persones de les seues pors».

I, com deia també el susdit dramaturg, «Quan un poble no sap riure, es torna perillós».

LA PLATJA DE L'ESPERANÇA (la playa de Madrid)

$
0
0
Per Salvador Bolufer



LA PLATJA DE L'ESPERANÇA és el títol del poema guanyador del Premi Malva 2015 de poesia satírica. Forma part d'un conjunt de cosconelles poètiques que vaig escriure amb tota la mordacitat sarcàstica que el moment reclamava.

Es tracta d'una paròdia poètica basada en fets reals, però que ens recorda el Bienvenido, Mister Marshall, del gran Berlanga. Don Arturo Torró el trobador en la ficció i donya Esperanza Aguirre la musa són els principals protagonistes d'una història que es va desenvolupar a Gandia durant una visita oficial de la susdita mandatària, aleshores presidenta de la Comunidad de Madrid. Com que la imaginació de certes ments il·luminades sol tenir conseqüències imprevisibles, se'ls va acudir el brillant pensament de muntar un acte institucional a peu de platja (imaginen-se'ls, mudats com a margallons i amb sabates de xarol per damunt l'arena). Allí, l'Esperanza es va banyar els peuets amb la frivolitat que la caracteritza, i el Torró, aleshores alcalde de la ciutat, ridiculitzava el seu propi discurs amb les seues cadències personals i intransferibles. Se suposa que l'acte fou aplaudit per alguns i pagat entre tots.


Jo no vaig estar present a l'acte, però vaig versar amb tota
la fidelitat que vaig poder les cròniques que publicaren els diaris. 

El 28 d'abril de 2015 ja vam publicar el poema en qüestió al Burribloc que ara tenen entre cella i cella (clicant ací podran accedir a l'entradeta esmentada). Com que, 5 anys després, malgrat el vigent estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus, un fotimer de madrilenys s'han botat el confinament obligatori per a visitar "su playa", hem tingut a bé (o a mal, segons es mire) publicar-lo de nou, i compartir així la indignació dels que habitem aquestes terres per l'actitud irresponsable i delictiva de la gent sense escrúpols.  

Ja sé que això de "regalar platges"és una manera d'intentar fer màrqueting en format metafòric, però convindran amb mi que la tal bravata sona una mica llepaire, "ofrenívola" i servil, molt adequada per a alimentar l'envaniment dels que no tenen güela i que, en molts casos (damunt) menyspreen els valors dels nostres pobles i dels seus habitants. Oferir hospitalitat, educació i qualitat professional és una cosa; el màrqueting de barracó de fira és una altra cosa ben distinta. 

La platja de Madrid, el dia de l'ofrena.
Ella –la musa– es va banyar els peuets mentre ell –el trobador–
bambava per damunt l'arena, mudat com un margalló
i amb sabates de xarol.


LA PLATJA DE L'ESPERANÇA
de Salvador Bolufer

Música: Suspiros d’un barandat (txa-txa-txa)


Amb aires de benaurança
solcant el Sol de migdia,
uns càrrecs de confiança
cantaven a l'esperança
en la platja de Gandia.

I entre la llum resplendia
com un raig de resplendor,
una musa que encenia
la flama i la poesia
d'aquell edil trobador.

La dama i el seu mentor;
el trobador i la musa,
eren clam i eren clamor...
el vers i el mantenidor...
el catet... la hipotenusa...

La mossa, ferma i conclusa
es va banyar els peuets
a ritme de semifusa,
per por que alguna medusa
rondara en aquells indrets.

I entre víctors satisfets
i entusiasmes de lloança,
s'escoltaren uns versets,
que el mentor portava fets,
al so d'aquesta romança:

"Esta es tu playa, Esperansa... (1)
es la playa de Madrid;
paraíso de agua mansa
donde muere el mal de Almansa (2)
al sur de Rafalcaíd". (3)

I en un ambient molt sentit,
va concloure l’orador
plorant com un descosit,
demacrat i esbalaït
pel tal moment d'esplendor.

La musa i el trobador,
fumats en fums d'alegria,
fongueren en el fervor
san Isidro Labrador
i el sant Borja de Gandia.

I un pollastre que hi havia
pegant voltes per allí,
va enllustrar la llum del dia
amb l'harmònica harmonia
d'un airós quiquiriquí.


(1) Per tal d'ajustar la grafia a la pronúncia, ens hem permés escriure ací "Esperansa" en valencià de pedania pobra, seguint la fonètica d'algun que altre portaveu oficial.

(2) No sé si això 
de "donde muere el mal de Almansa"és una metàfora o una hipèrbole, però la consonància entre "Almansa" i "Esperansa"és de les que marquen estil. 

(3) "Rafalcaíd" 
és el nom de la platja que se situa més al sud de l'escenari dels fets. Al nord s'hi troba la platja de l'Auir, on amenaça també d'arribar el mal d'Almansa. 

LA FAULA DE LES PILOTES

$
0
0
Per Salvador Bolufer

"La faula de les pilotes"és un poema que vaig escriure en els temps en què els duros botaven, quan el formigó era sinònim de riquea i prosperitat i la moda dels camps de golf havia d’atraure a les nostres geografies tots els rics del planeta. L'any 2017, quan el vaig incloure al llibre de poemes satírics Versos (per)versos (Edicions 96) ja podia considerar-se una crònica de fets, però l’any 2007, quan va guanyar la primera edició del Premi Malva, era només una amanida de versets de caire premonitori.


L'any 2007 es preveia que l'esclafit de la bombolla es produiria
4 anys després. Possiblement, el càlcul es basava en el temps
           que tardarien a ocupar els pocs terrenys que encara estaven verges.            Igual pensaven continuar una temporadeta més formigonant
els camps de golf que estigueren en bancarrota per falta de rics

Jo no entenc de camps de golf i desconec si hi ha algun poble que s'haja fet ric amb eixa classe de complexos, però en aquella època es parlava d'una vintena de projectes golfistes en els àmbits geogràfics de la Safor i la Marina Alta, és a dir, 18 o 20 camps de golf entre Calp i Tavernes de la Valldigna (uns 70 quilòmetres de distància). Deixant ideologies a banda, a molta gent no ens quadraven els comptes ni comptant amb els dits, i més sabent que, a la resta de territoris desbocats per la cultura del taulell, els havien venut la mateixa burra.


Qui advertia dels possibles efectes de l'estafa immobiliària
era l'FMI, o siga, el Fons Monetari Internacional.
No eren els ecologistes que estaven "contra el progrés".

L'any 2000 havien inaugurat a Benidorm Terra Mítica, un parc temàtic promogut per la Generalitat Valenciana en temps d'Eduardo Zaplana —ara acusat d'una nodrida col·lecció de delictes—, en relació amb el qual prometien no sé molts milers de llocs de treball i un impacte econòmic espectacular en 100 quilòmetres a la redona, i va acabar sent una de les estafes més clamoroses de l'època (que ja és dir). Entre altres barbaritats, i amb l'excusa de "salvar l'empresa", es va autoritzar la venda d'uns terrenys dotats d'aigua i d'infraestructures per al parc. Com era d'esperar, els esmentats terrenys van caure en mans de l'especulació, i els més malpensats pensàvem que tot això estava premeditat des del principi.

La història de Terra Mítica s'escriu entre trames
corruptes i tramoies desvergonyides.
Aquesta és una d'elles.

I amb eixa experiència, els malpensats també pensàvem que amb els camps de golf podrien portar les mateixes intencions, és a dir, engolosir ajuntaments a entrar en joc i així aconseguir les oportunes requalificacions, drets d'aigua, llum i totes les infraestructures necessàries perquè vingueren els rics a enriquir-nos jugant a golf. Després, si es consumava el fracàs, no hi hauria més remei que destinar eixos terrenys a l'especulació urbanística per tal d'aprofitar-los. L'any següent va esclafir la susdita bombolla, i el desastre clamorós va tenir conseqüències que encara estem pagant.


Encara es poden veure quilòmetres sencers plens
de relíquies com aquesta. Conseqüències de l'esclafit.
Suposem que tot açò forma part dels 70.000 milions
d'eurots que ens va costar el rescat de la banca. 

Ara vivim temps d'incertesa. Les incidències produïdes pel canvi climàtic són cada vegada més preocupants i, per si faltava poc, el món sencer està bregant contra una pandèmia de dimensions encara desconegudes. Segons els científics, s'imposa una manera de viure diferent per a afrontar el futur i, com a conseqüència, s'imposen també noves maneres de distribuir recursos per tal d'amortir l'alarmant índex de pobresa i de misèria en constant increment, i garantir d'alguna manera la supervivència de la humanitat. Les trames corruptes intentaran de nou controlar l'economia a base de faules, funambulismes, visites de rics i burros que volen. Esperem que no ho aconseguisquen. 


LA FAULA DE LES PILOTES
de Salvador Bolufer

Cosconelles mètriques


Pinten bastos d’entusiasme constructor
que confon especular amb construir,
i provoca un malefici destructor
que complica els avenirs del llaurador 
i amenaça a esclatar i a esclafir.

Les taronges amenacen de morir 
i els dimonis d’assecar el riu Bullent;
certs negocis fan perill de convertir
els contorns de Sant Antoni en un patir
i el record de Penya-roja en un turment. (1)

Bull l’ardor per maltractar el medi ambient
amb l’excusa que tothom serem més rics
i al final, segons indica el precedent,
només solen disfrutar del partiment
els artistes de la Metro... i els amics.

Els contraris a eixa rengla d’embolics
han vingut argumentant raons de pes,
i els pillastres, els mediocres i els cacics,
addueixen que són quatre pobres xics
que caminen a la contra del progrés. 

Els sabuts s’han agarrat a un clau encés,
afectats per la febril monomania
de convéncer els polítics del congrés, 
que autoritzen camps de golf, de tres en tres,
col·locats pertot arreu en bateria. 

El futur del nostre pa de cada dia
són les boles i els forats en miniatura;
nou circuits rondant la nostra rodalia
i altres tants que s’han previst prop de Gandia
formaran un paradís en floritura. 

Els excessos al final passen factura
i els abusos originen malalties;
pot servir qualsevol nova genitura,
mes si no tenim control amb la mesura 
cremarem les provisions en quatre dies. 

Cal pensar com rescatar les energies
que han perdut els llauradors desesperats
i mirar com redimir tantes manies 
que han cobert els nostres caps de fantasies 
mentre ens omplin els bancals plens de forats.

Els paisatges dels contorns privilegiats
s’unflaran d’apartaments i d’autopistes, 
i els dolls d’aigua que regaven els sembrats
serviran per a escurar els excusats
i rentar-los les pilotes, als golfistes.

Que ens perdonen si hem pecat de pessimistes
qüestionant el procedir dels patriotes
que prediquen amb paraules populistes
i amenacen amb els euros egoistes
a deixar-nos amb el rabo entre les potes...

Perquè el golf és un esport per als golfistes
que controlen els forats amb les pilotes. 


(1) El riu Bullent, Sant Antoni i Penya-roja són paratges del terme de Pego, poble de l’autor, on hi havia projectat un dels 18 camps de golf previstos en 30 quilòmetres a la redona i on, tretze anys després, encara sura el fantasma d'aquell projecte ple de misteris misteriosos.   


EL POTET DE PIXUM

$
0
0


Durant les huit temporades que va estar en antena el programa Bon profit, de Ràdio Pego, solia començar la meua intervenció recitant uns versos de tall satíric, normalment amb la música del preludi de Bohemios que activava des del control la nostra Carmen Oltra (Carmenzilla del Pedàs), amb el també nostre Pep el Tito (Titus magnanimun), sempre preparat per a completar la festa amb alguna onomatopeia marca de la casa. 


"El potet de pixum"és un del centenar de poemes que nasqueren per aquell motiu a principis dels anys 90. La temàtica dels textos era molt variada i, en aquest cas, els versos s'inspiraven en la primera revisió mèdica que em van fer per a complir amb el reglament de l'empresa on treballava. Va ser inclòs al llibre Burrera comprimida (Edicions del Bullent, 1999), llavors amb el títol "La revisió", i fou presentat a la Fira del Llibre de València aquell mateix any. Allí es va donar una de les anècdotes més entranyables que recorde. M'agrada contar-la sempre que en tinc ocasió, i això mateix faré tot seguit:


Jo havia gravat un casset amb textos del llibre esmentat, entre els quals s’incloïa el poema que ara ens ocupa. Al servei de megafonia de la Fira tingueren a bé reproduir la susdita gravació, la qual cosa va propiciar que se sentira pertot arreu del recinte. 

Tenia curiositat per saber com reaccionaria la gent que poguera escoltar els meus versos recitats per mi mateix, i vaig iniciar una volteta pels Vivers amb eixa intenció. En el moment en què sonava "La revisió" (en aquest cas recitant a duo amb Tomàs Llopis) hi havia un grup de vellets i velletes que s’havien aturat prop d’un dels bafles per tal d’escoltar la recitació, i em vaig acostar sigil·losament cap allí amb la idea d’escodrinyar els comentaris d’aquelles persones que no sabien que jo era jo. Escoltaven els versos amb molta atenció, mentre dibuixaven un somriure de complicitat amb aquella manera divertida de contar la història d’una revisió mèdica i, en acabar-se la recitació, van començar a aplaudir acaloradament encarats cap a l’altaveu per on havien sentit l'àudio. De sobte, el vellet que pareixia més docte va exclamar: «Això és de Bernat i Baldoví!»; i una velleta, que semblava la més espavilada, li va replicar: «No pot ser, perquè quan vivia Bernat i Baldoví encara no havien inventat el colesterol» (un dels versos del poema parla del colesterol, i això va motivar la reacció d'aquella entranyable senyora).

La imatge de la meua mà enlairant el potet de pixum
sempre ha sigut una de les preferides dels professionals
que han dissenyat dissenys per a la burricausa.

L'any 2009 va veure la llum el CD El Cantar de la Burrera (MFactory Music), un treball discogràfic on vaig tenir el gust de posar veu a una selecció de poemes satírics de collita pròpia, i on també vam incloure aquest tema, ja amb el títol actual: "El potet de pixum".

Recentment, a manera d'experiment maquinat en temps de pandèmia i de "noves normalitats", els serveis de Bucomsa han preparat un audiovisual basat en el recontrareferit poema. Per a l'efecte, hem barrejat els fragments que l'any 1999 interpretava Tomàs Llopis a ritme de Tàrrega, amb la versió interpretada per mi, 10 anys després, a ritme del "Colesterol blues", d'Enric Murillo, amb la nostra Cristina Martí a la guitarra. Tant el muntatge de l'àudio com la mescla d'imatges —del passat i del present— recorden afectes i complicitats que he compartit durant molts anys amb el professor Llopis, mestre i amic de qui ara els parla per escrit. 

Entre altres coses, el vídeo pretén retre un homenatge a l'amistat i al bon rotllo. Miren, miren: 



"El potet de pixum" ha estat un clàssic en tots els espectacles que s'estructuraven al voltant de la nostra burricausa. Quasi 30 anys després continua en plena vigència. Fins i tot, per a algunes persones que conec és una espècie de poema de capçalera. Per molts anys que ho siga. 

Heus a continuació el text del poema:



EL POTET DE PIXUM 
de Salvador Bolufer

He pixat dins un potet
el primer pixum del dia;
després, amb un taponet,
he tapat el barralet
resguardant la porqueria. 

I és que el metge m'exigia
que em fera una revisió,
per a veure si tenia
principis de malaltia
o algun tipus d'infecció. 

Preocupat, pensava jo:
"serà un excés de consum?,
o serà la reacció
de la caixa d'un pulmó
ofegat de tant de fum?".

Per aclarir la qüestió,
i a l'assumpte veure llum,
he pres la gran decisió
d'agafar per direcció
la consulta de costum.
Amb dos gotes de perfum,
mudat com un margalló
i amb el potet de pixum
amagat al pantaló. 

Per a fer-me l'extracció,
a una vena m'han punxat.
Per a prendre'm la tensió,
m'han deixat el braç inflat. 

I al saber el resultat
s'ha posat seriós el metge,
i diu que vol que passege
perquè estic sempre assentat

Tinc el ventre un poc tocat,
però no tinc res al fetge;
i un granet que està inflamat,
ha ordenat que me'l netege
amb cotó en pèl ben mullat. 

Per culpa d'un constipat,
em piten pitos al pit,
i tinc un queixal corcat
que si es posa molt pesat
no em deixa dormir de nit. 

A l'anàlisi ha eixit
tocat el colesterol,
i el metge ha dit que no vol
ni que taste l'ou fregit,
botifarres ni embotit,
ni suquet de caragol.
I amb paraules de consol,
p'a menjar m'ha consentit
un trosset de pa petit,
taronges sense pinyol,
algun platet de bullit
i un cabàs de floricol. 

Fins i tot m'han prohibit
del tot que bega i que fume,
i damunt que m'acostume
a no vetlar per la nit. 

Mes quan he pegat un crit
maleint la mala sort,
és quan el metge m'ha dit
que practique algun esport,
perquè així estaré més fort,
mal que es quede el cos rendit,
mal que es quede algun peu tort. 

Pareix ser que estiga escrit:
entre la vida i la mort
hi ha un espai molt reduït.
Qualsevol cos ben parit
sempre arriba al mateix port. 

Del consultori he eixit
sumit en gran depressió,
derrotat i derruït
i amb aires de decepció. 

He quedat com un pendó,
quan el metge amb molt de fum
m'ha imposat l'obligació
de fer-me una revisió
tots els anys com a costum.
Amb dos gotes de perfum,
mudat com un margalló,
i amb un potet de pixum
amagat al pantaló.


LA ROMANÇA DELS TEMPS QUE CORREN_____ El sospir dels bruixots

$
0
0

Per Salvador Bolufer


"Astrologia casolana"és el títol de la meua col·laboració al Calendari dels Brillants de 2021. El referit article incloïa una espècie de previsió astrològica en vers que vaig intitular "La romança dels temps que corren".

Ja fa temps que em roda pel cap la il·lusió de compartir alguna complicitat artística amb els meus fills, i en aquest poema he vist l'oportunitat de fer un mà a mà amb el major, Salva (Bolu), molt conegut per la seua activitat com a bateria del mític grup La Gossa Sorda. Es tractava que Salva debutara com a rapsode posant veu al text en qüestió, i després muntaríem un vídeo on il·lustraríem amb imatges adients la tal recitació, amb acompanyament d'un excel·lent tema musical del mestre Enric Murillo.

Ho vam fer, i el resultat va ser molt satisfactori. Pensàvem que podria tenir una bona acceptació entre el nostre públic, però no imaginàvem el ressò que està tenint el treballet, tant en amplitud geogràfica com en el nombre de reproduccions que marca el comptador de Youtube —més de 10.000 en 6 dies—. M'ha sorprès molt gratament la qualitat del treball del meu Salva, tant pel que fa a la interpretació com a la seua tasca com a tècnic de so. Confie que a la pròxima podrem gaudir també de la participació de Josep (Bolu igualment), l'altre fill que tinc l'honor de tenir, conegut també per la seua activitat com a bateria dels Smoking Souls. 

Molta gent ens ha dedicat amabilitats, orals i escrites, i en alguns casos ens demanen la lletra del poema. Per això hem pensat de fer aquesta entradeta i publicar el text ací. A continuació inserirem l'audiovisual, per si algú no l'ha audiovisualitzat encara, i tot seguit podran veure el poema escrit.

Aclarim que al principi de la recitació hi ha una petita modificació respecte al text publicat al Calendari dels Brillants. Si volen accedir a l'article sencer poden fer-ho clicant al següent enllaç: ASTROLOGIA CASOLANA. Lògicament, també poden fer-ho adquirint l'anuari en qüestió. Paga la pena. 
 



LA ROMANÇA DELS TEMPS QUE CORREN 
El sospir dels bruixots

Corren temps rebolicats i problemàtics, 
d’incerteses i temors comunitaris. 

Per això amb tots els rigors disciplinaris 
i amb l’ajuda dels bruixots més carismàtics, 
hem escrit els vaticinis planetaris, 
disposats amb els argots reglamentaris 
entre versos positius asimptomàtics. 

Professors dels instituts més emblemàtics 
i erudits de les més pulcres acadèmies, 
asseguren que ens esperen temps dramàtics 
si els efectes dels vigents canvis climàtics 
són tractats entre bullangues i blasfèmies. 

Corren temps de contratemps i de pandèmies, 
gotes fredes, ventoleres i riuades, 
de contagis peregrins i d’epidèmies, 
de microbis invasors, noves endèmies, 
i de causes naturals inesperades. 

Corren temps d’estats d’alarma i escalades, 
de repunts i de rebrots incontrolats, 
de ciutats i de comarques confinades, 
de mesures de control improvisades 
i cribratges col·lectius desesperats. 

Corren temps de cridadisses i altercats, 
de bravates i cruels vocabularis; 
corren temps de fanfarrons mal educats 
que exigeixen tractaments privilegiats 
al compàs dels seus renills insolidaris. 

Corren temps de tertulians i mercenaris, 
de bramaires de les branques més hostils; 
corren temps de desgavells parlamentaris, 
de discursos i col·loquis incendiaris, 
de pretextos i d’excuses infantils. 

Corren temps de testaferros i servils, 
d’amargats i rancorosos marginals 
que s’oculten dibuixant falsos perfils, 
d’on desfoguen els seus odis incivils 
en les xarxes d’internet més usuals. 

Corren temps de magistrats i tribunals, 
de sumaris i de pràctiques secretes, 
de recursos i querelles criminals, 
de serveis ambulatoris i hospitals, 
de sabons desinfectants i mascaretes. 

Corren temps de malfactors i malifetes, 
de canalles i presumptes implicats, 
de corruptes corruptors i proxenetes 
entestats a manejar les miserietes 
que han rendit els seus projectes fracassats. 

Corren temps de salvapàtries desbocats, 
de proclames enfurides infumables; 
corren temps de governants i governats 
que pretenen controlar desconcertats 
les penúries d’uns corrents ingovernables. 

Però diuen els planetes raonables, 
que els pronòstics són només clams i advertències; 
i segons un dels proverbis més fiables, 
els desastres del passat són immutables 
i ara ens toca redimir les conseqüències. 

Mes la història s’alimenta d’evidències, 
on la força col·lectiva de la gent 
provocava renovades referències 
que invertiren els colors de les tendències 
i assoliren un futur ben diferent. 

Corren temps de navegar contra corrent 
entre els crits d’una gran massa insatisfeta; 
corren temps d’encoratjar el sentiment 
contra els vils depredadors del medi ambient 
i els psicòpates que manen del planeta. 

Corren temps de problemàtica inconcreta; 
corren càntics reclamant un món millor; 
corren faules benaurades del profeta 
que descriuen amb paraules de poeta 
les bonances d’un futur multicolor 

I entre versos d’esperança i de vigor 
impregnats de renovada adrenalina, 
s’acomiada, de vosaltres servidor, 
l’esperit d’aquest emèrit trobador 
que pastura en la galàxia pegolina... 

...I que es rasca quan li pica la picor 
entre els aires perfumats de la Marina.

                                                                                 Salvador Bolufer
                                                                           Trobador desvergonyit
 
 
 
 

EL MÓN PER UN FORAT. Experiment apocalíptic

$
0
0
                                                                   
El dia 9 de novembre de 2010 encetàvem el Burribloc que ara tenen entre cella i cella. En aquella època es van posar de moda aquesta classe de pàgines Web, conegudes normalment com a "blogs" (per a nosaltres sempre han sigut "blocs"), i la xarxa internauta es va omplir de blocaires, blocòlegs i bloquistes de les més diverses classes i condicions. Després aparegueren altres xarxes més dinàmiques i menys exigents que propiciaren l'abandonament progressiu d'aquesta modalitat divulgativa. Queden encara blocs que es mantenen actius, però sense la freqüència ni la regularitat d'antany.

Durant uns anys, nosaltres vam fer servir aquest instrument de manera molt intensa. Últimament havíem reduït bastant l'activitat, encara que sempre hem procurat mantenir visibles i actualitzades les matèries que havíem emmagatzemat i les pàgines informatives que havíem creat, com ara LA CARTELLERA AMIGA, sempre present i vigent. Però, segons les estadístiques internes que ens facilita el servei de Blogger, les dependències del Burribloc segueixen comptabilitzant un nombre considerable de visites i això ens ha animat a continuar alimentant aquesta casa de pobres, si no amb la intensitat d'altres temps, si almenys a un ritme que permeta conservar l'interès amb les cosetes que fem i custodiar-les de manera ordenada.

                                       ...I els profetes que patien
un ambient tan exaltat
miraven per un forat
les misèries que bullien
   d’aquell món destarotat...

Així doncs, comencem hui la susdita tasca amb la burripublicació del volantí astrològic que he aportat al Calendari dels Brillants de 2024: EL MÓN PER UN FORAT. Es tracta d'un experiment de caire apocalíptic, però amb un final feliç com el de les pel·lícules on el xic acabava amb tots els pistolers malcarats de les praderes. Inserim a continuació l'enllaç al vídeo on podran escoltar els auguris dels bruixots, escrits amb la meua gramàtica salvatge i recitats magníficament per Salvador Bolufer Sendra, qui s'ha encarregat també del muntatge de l'àudio. Ja saben que, des que em van ferir la veu per un contratemps a les cordes vocals, és un honor i un gran al·licient per a mi sentir-me recitat pel meu fill major.

Anem allà. Primer el vídeo i després els versos escrits:





EL MÓN PER UN FORAT
El cantar de la galàxia

 

Vells astròlegs afirmaven
que, en els temps més ancestrals,
els profetes siderals
ja predeien i auguraven
els futurs que amenaçaven
les espècies terrenals.

 Els primers bruixots astrals
pensaven que el món seria
un edèn en fantasia
d’alegries celestials,
de paratges naturals,
de noblesa i d’harmonia.

 Mes llavors ningú sabia
ni s’hauria imaginat
que aquell espai encantat
molt prompte es convertiria
en un niu de puteria
corromput i adulterat.
 
I amb la tal realitat
que aleshores descobrien,
els oracles advertien
la vilesa i la maldat
de la mala voluntat
que les faunes posseïen.

 ...I els profetes que patien
un ambient tan exaltat
miraven per un forat
les misèries que bullien
d’aquell món destarotat,
on els burros se’n fugien
del corral rebolicat,
el gos i el gat discutien
barallant-se amb el trellat,
les gallines perseguien
el pollastre escarotat,
les muntanyes s’encenien
per desídia i crueltat,
i els cabdills que conduïen
les ovelles del ramat
s’insultaven... s’agredien...
s’atacaven... es ferien...
es mataven... es morien...
 
Els sicaris destruïen
els paisatges dels indrets,
els cacics els adquirien
almoinant quatre gallets,
i els llepons s’ho divertien
rebufats i satisfets...
 
Els pronòstics més inquiets
auguren que seguiran
produint-se grans desfets
que els fanàtics promouran
per interessos concrets.
Els malvats persistiran
reclutant analfabets,
els tirans ressorgiran
i damunt augmentaran
els bramaires indiscrets
i les colles de negrets
que voten el Ku Klux Klan.
 
Voldria entendre els qui estan,
per quimera o per despit,
afalagant els que van
sembrant odi maleït;
però veure un oprimit
adulant un opressor
inspira molta tristor
i és un gran contrasentit.
És com si un cuc volador,
una mosca o un mosquit
buscaren el baf del flit
per a calmar el dolor.
 
Mes l’auguri previsor
més dolent i més pragmàtic
parla del canvi climàtic
i assegura, a tot rigor,
el caràcter destructor
d’un afer molt problemàtic.
 
Eixe anunci tan dogmàtic
del futur que esdevindrà
assegura en to dramàtic
que en el dia del demà
la terra s’escalfarà
entre els fums de les pudors;
el gel es desgelarà
al caliu de les calors;
la mar contraatacarà
amb deliris invasors...
I amb els zels arrasadors
del clamor de les tronades,
plorarem entre riuades
i entre bufs de calentors
els instints devastadors
que amenacen, venjadors, 
els indicis malfactors
de nostres pròpies burrades.
 
Amb aquestes retronades
de rimetes mesurades
en caigudes tremendistes,
donarem per acabades
les predites predicades
pels vidents més pessimistes.
 
Entre farses populistes
surten crits negacionistes
d’esperit inquisidor...
Entre fraus capitalistes
surten bojos integristes
festejant amb el terror.
 
Però un dia un gran clamor
sortirà d’una remor
d’energia sibil·lina,
pregonant entre el fragor
un futur encisador
de bonança genuïna...
 
...I el cantar del trobador
serà un eco entre el fervor
sota el cel de la Marina.


 Per raons estratègiques, aquest experiment astrològic inclou alguns versos d’un assaig bíblic que vaig escriure fa alguns anys —«La Bíblia en vers»—, publicat al llibre Versos (per)versos (Edicions 96, 2017). Malauradament, passa el temps i passen les vides, però la matxera terrenal continua present i vigent i, damunt, ara és també una matxera digitalitzada que controlen els algorismes d’intel·ligència artificial al servei dels interessos financers més obscurs.
 
Les figures més simpàtiques de l’astrologia mundial coincideixen a dir que no es pot fer res per canviar el passat, però es pot fer molt per canviar el futur. Que així siga, o si no, com diria algun castís, Déu que ens pille confessats.
 

                                                                                   Salvador Bolufer
                                                                         Trobador de la galàxia 




CENT D'ESTELLÉS. Memorietes d'una gravació

$
0
0


L'any 2013 va veure la llum el CD Estellés en solfa (MFactory Music), un treball discogràfic que vam portar a cap el compositor Enric Murillo i jo mateix, amb l'ajuda inestimable de Maria Josep Escrivà—Dama del Grau— en l'assessoria lingüística, la selecció de textos i l'elaboració del magnífic llibre-estoig que acompanyaria el disc. Al final d'aquest article inserirem l'enllaç a un audiovisual on podran escoltar com sona aquesta gravació.

Portada del llibre-disc Estellés en solfa. Excel·lent disseny de Pau Àlvarez

Un contratemps a les cordes vocals em va impedir continuar amb les tasques de gravació "experimental" que l'any 2009 havíem iniciat amb El cantar de la Burrera (MFactory Music), però aquelles experiències foren molt enriquidores per a mi i sempre m'ha agradat compartir-les, no solament pel que fa al resultat de les gravacions, sinó també a la manera de desenvolupar les faenes i al curiós i divertit anecdotari que va generar l'execució de cada projecte.

Per això, quan l'amiga Núria Santamaria (una excel·lent cantaora d'estil, per cert) em va proposar que preparara alguna activitat sobre Estellés per a l'institut on treballa com a professora, em va vindre al cap la possibilitat d'organitzar una xarrada on contaria el procés de creació d'aquell Estellés en solfa, amb les curiositats pròpies d'un estudi de gravació, les anècdotes més insòlites que vam viure i la projecció d'alguns audiovisuals relacionats amb el disc. La xerrada en qüestió s'inclouria en el programa que està preparant el centre amb motiu dels cent anys d'Estellés, una iniciativa que està duent-se a terme pertot arreu de les nostres comarques.
A la susdita commemoració s'han adherit prestigioses institucions —públiques i privades— i una gran majoria de centres culturals i educatius del País Valencià, però Les Corts Valencianes i els organismes controlats per les forces reaccionàries continuen amb les seues monomanies taurines i, com era d'esperar, han donat l'esquena a la realitat (pel que es veu, consideren que el bo de Vicent era un dimoni emplomat posseït per les malignitats catalanistes 😅😅).

Ja he començat a seleccionar material per a la xerrada que finalment hem previst a l'IES TIRANT LO BLANC de Gandia el pròxim 26 d'abril. Al vídeo que tot seguit enllaçarem podran escoltar la interpretació que vam fer del poema "Ara, senyor", inclòs en el disc abans referit. Durant els confinaments per la Covid vam pensar que una memorieta evocant la susdita gravació podria ser una bona manera de combatre la claustrofòbia i, a l'efecte, vam quedar de fer, cadascú des de sa casa, un autodoblatge de la peça esmentada. Després, la destresa del Pintaet —Parebel·lo— s'encarregaria de fondre les imatges de Miguel Ángel Gorrea (violí), Clara Dols (violoncel), Enric Murillo (piano) i la meua recitant, amb els sons de l'any 2012, però amb les cares que teníem l'any 2020. I aquest fou el resultat:  



En la vida passen coses boniques. I tothom tenim el dret a recordar-les. 

He dit. 

EL PUBLICADOR DE LA PUBLICACIÓ

$
0
0



Des de fa 3 anys, «LA PUBLICACIÓ» és l'acte que marca el tret d'eixida de la Festa de Moros i Cristians a Pego. És com si fos un pregó dels que tradicionalment inicien la majoria de festes populars, però amb una configuració diferent. 

En aquest cas, cada filà està representada per dues persones vestides amb la indumentària pròpia de la seua comparsa per a formar dues esquadres —una per bàndol— de publicadors i publicadores. La Junta designa un «Publicador (o Publicadora) d'honor» que s'encarrega de fer un parlament adient a la causa festera i, enguany, eixe càrrec ha recaigut en la meua persona. Per motius que ara no venen al cas, ja feia anys que no exercia funcions d'eixe estil, però en aquesta ocasió vaig considerar que devia acceptar l'encàrrec i ho vaig fer amb molt de gust. 

Ei! Poca broma!😅

He rebut felicitacions de gent molt diversa, fins i tot de persones que no són d'afalac fàcil, i això em fa pensar que es va aconseguir l'objectiu de desenvolupar un parlament amè, divertit i reivindicatiu. D'acord amb algunes amables peticions, transcriuré tot seguit, a manera de resum, els fragments més significatius del discurs en qüestió. 

Sempre m'ha divertit fer bromes amb les pompes protocol·làries. Per això, quan em van especificar la meua condició de «Publicador d'honor», no vaig poder resistir-me a començar la intervenció posant el dit en la nafra:

«Venia preparat per a exercir com a "Publicador" a seques, però això de ser "Publicador d’Honor" no ho tenia previst i no sé si els meus dispositius sensorials podran aguantar tanta càrrega emotiva.»

Moment salvatge de la Publicació. Jo, emparedat entre 
la senyora Presidenta de la Junta de Moros i Cristians de Pego 
—Núria Gómez— i el senyor alcalde del poble —Enrique Moll—.

Després d'una breu introducció, vaig lamentar que l'ofici de «Publicador» no estiguera inclòs en el catàleg vigent de càrrecs festers i que no existira cap guia de referència per a modelar un discurs apropiat, la qual cosa em va obligar a amanir el text de manera autodidacta, a més tenint en compte que, des que vaig patir el contratemps a la corda vocal (dreta), les meues prestacions fòniques no aconsellen èmfasis enfervorits ni floritures entusiastes: 

«Els publicadors que m’han precedit en la tasca van enllustrar les seues brillants oratòries amb uns recursos fònics que hui no estan a l’abast de la meua disfonia sonora i, per tant, he tirat mà de la imaginació per a formatar alguna dissertació que em permeta eixir del pas amb un mínim de dignitat. Seré, per tant, un publicador de formació autodidacta.»

Esquadra de Publicadors i Publicadores. Bàndol Moro

I ací començava la part més reivindicativa del parlament: 

«I buscant una motivació per a la causa, vaig recordar que, pel que diuen, la Festa de Moros i Cristians va nàixer per a commemorar massacres bèl·liques de l’Edat Mitjana, on les tropes del xic i dels guerrers campejadors derrotaven la maldat ferotge del cabdill enemic, provocant el desastre, la mortaldat i la misèria entre les persones que només aspiraven a viure en pau i a tenir una vida digna. Ja sabem que la història del món s’escriu entre destrosses humanes que acaben rememorant-se cada any amb celebracions del "Dia de la Victòria", acompanyades de músiques, banderes, coets i campanes.»

«Ara mateix veiem els punts de l’Orient on estan jugant a Moros i Cristians amb bombes de veritat, d’eixes que maten criatures innocents... o allà on reviuen vells imperialismes jugant a russos i ucraïnesos... o més enllà de les marors de les mars, on estan "trampejant" i revivant les antigues batalles dels ianquis contra l’exèrcit de Panxo Villa.»

Vaig continuar amb un paràgraf contundent, rematat amb uns versos d'un poema que vaig escriure recentment: La guerra de les fal·làcies

«I he pensat que no! Que nosaltres no som d’eixe món. Nosaltres no volem festejar les accions "dels bandarres d’immoral filosofia / que alimenten els fantasmes de la guerra... /... ni dels sàtrapes que campen cada dia /enardint la més salvatge tirania / dels psicòpates que manen de la Terra"».

«Vivim temps convulsos de crits, alarits i ressonàncies taurines... de bravates campaneres i de despotismes que queden impunes, davant la passivitat dels cataferros institucionals que miren els bous des de la burrera... (perdó)... des de la Barrera*, volia dir. Per això havia pensat incloure en el meu guió la proposta de reinventar el relat i imaginar que la nostra festa no va nàixer per a rememorar hecatombes bèl·liques, sinó per a retre homenatge a tota la gent ben nascuda que, al llarg de la història, ha poblat aquestes terres i les ha treballades perquè foren fèrtils i productives. A tota la gent mora, cristiana o de qualsevol classe, raça o condició que només pretenia viure la vida dignament».

*Ací vaig emprar una gràcia poètica del meu amic Jose Colero que, involuntàriament, confonia la burrera torera amb la Barrera taurina. Referència al Conseller de Cultura cessat recentment després d'un any de nefasta gestió (no l'han cessat per la cosa de la nefasta gestió, sinó per politiqueries de pel·lícula de Berlanga). 

Esquadra de Publicadors i Publicadores. Bàndol Cristià

Ací vaig fer una invocació individualitzada a les tretze filaes del poble perquè «de manera conjunta i solidària, gestionem i administrem les alegries comunes i les bondats de la Festa en la seua millor versió, i esporguem amb contundència els desficis i les batalletes de campanar que mai no porten res de bo.»

«Encoratge les nostres filaes a transmetre bones vibracions i energies positives a les pegolines i als pegolins que compartiran amb nosaltres la força de l’espectacle i el divertiment, i també a la gent que ens visitarà vinguda des de més enllà dels entorns de Segària, Cabal, Bodoix, el Xical, el Carritxar, Mostalla, Penyalba... des de més enllà d’Oliva o de la Mar..... Això sí: Els que vinguen per la carretera de Dénia que vagen alerta amb els bordillos*, per tal d’evitar algun contratemps desagradable.»

*Referència als accessos al poble des de la carretera de Dénia, un autèntic desastre funcional. Ja fa temps que estan contrafent i rectificant errades lamentables, però sembla que eixa classe d'empastres no tenen remei.

Abel Sendra (Ambaixador), Salvador Bolufer (Publicador), 
Núria Gómez (Presidenta MC) i Juanjo Bolufer (Capità)

Vaig confessar que, arribat aquest punt, en principi havia previst «la traca final del discurs amb una ràfega de gramàtiques salvatges i apoteòsiques encaminades a provocar l'èxtasi col·lectiu». Però, abans d'acabar, vaig dirigir unes paraules al públic a títol personal i en representació dels membres més veterans d’Al-Hagamba-Muza per a anunciar que, amb aquesta capitania, tancaríem un cicle que dura ja més de 50 anys. «Durant tot eixe temps hem estat en primera línia de foc. N’hem fet de tots els colorets, amb millor o amb pitjor fortuna... hem donat la cara, dalt i baix dels escenaris quan les circumstàncies ho han requerit i hem intentat aportar tot el que hem sabut i tot el que hem pogut en favor de la causa comuna...».

«Tancarem enguany eixe cicle i els pròxims 50 anys ens dedicarem a veure-vos créixer amb dignitat, a gaudir les vostres alegries en general i les alegries en particular dels moros de la Gamba...* —i esperem que prompte també de les mores de la Gamba— que continuaran escrivint la història».

*Referència a la filà AL-HAGAMBA-MUZA, de la qual forme part des de la seua fundació.

«Per molt anys que puguem brindar-vos la nostra estima, perquè, al cap i a la fi, estimar un poble és estimar la seua gent, i vosaltres sou la gent del nostre poble».

I ací va vindre la traca final que abans anunciava: ...emparedat entre el nyor Alcalde i la nyora Presidenta de la Junta de Moros i Cristians i sota la vigilància implacable del gallet de la passió que corona el campanar del nostre poble», vaig pregonar, vaig proclamar i, per descomptat, vaig PUBLICAR «l’inici de la Festa de Moros i Cristians a Pego de l’any de gràcia de 2024. Ara i sempre, pau, salut i alegria per a totes i per a tots».

I colorí colorat, aquest conte s'ha acabat. 


Parlament complet del Publicador de la Publicació 😅
Vídeo extret de la retransmissió en directe de Ràdio Pego 💓

LA MALVA, COREA I JO. Amor a primera vista

$
0
0

Per Salvador Bolufer

He comentat en moltes ocasions que no he sigut mai un faller entusiasta i modèlic, dels que es desviuen tot l'any per la falla i dels que reguen l'emoció amb llagrimetes la nit de la cremà. Però reconec que una bona part de la meua obra es basa en treballs poètics que vaig aportar a la literatura fallera, els quals em van obrir moltes portes en altres camps literaris i escènics, em van propiciar diversos reconeixements i em van permetre escampar la meua poesia satírica pertot arreu del nostre territori.

Llibret(s) que publicaven la primera dècada del 2000 algunes falles, com ara la Malva d'Alzira o Corea de Gandia. Actualment, la majoria de falles de prestigi dediquen temps i recursos a aquestes publicacions, però foren unes poques les que iniciaren la noble tasca en favor de la literatura fallera.
Amb el temps s'ha vist recompensat el seu esforç.
 
A principis del segle actual encara predominaven els llibrets fallers de poca envergadura, continguts convencionals i escriptura rebordonida, però ja existien comissions que havien apostat per millorar la literatura fallera i estaven publicant volums de molta qualitat en tots els aspectes. Una d'aquelles falles, la de la Plaça de la Malva d'Alzira, va crear l'any 2007 el "Premi Malva" per a incentivar la poesia satírica en aquesta classe de publicacions. Vaig tenir la sort de guanyar aquella primera edició del premi esmentat amb un treball intitulat La faula de les pilotes, publicat el susdit any al Llibret de la Falla la Font de Pego.

L'any 2015 es lliurava per primera vegada fora d'Alzira el 
Premi Malva. Fou al Centre Cultural Mario Monreal de 
Sagunt durant la gala de Lletres Falleres. Vaig tenir la sort 
de guanyar eixa edició amb La platja de l'esperança
treball publicat al Llibre(t) de Corea (Gandia). 

He guanyat algunes vegades més aquest entranyable premi —actualment integrat en la Federació de Lletres Falleres— (2007, 2010, 2015, 2019 i 2024) i també he participat en diversos actes de lliurament com a finalista, però fou la primera vegada, fa ja 18 anys, quan l'aura màgica de les fades satíriques va propiciar el nexe d'amistat i complicitat que m'uneix a la Malva. Soc del pensar que les coses que comencen amb bon peu tenen més possibilitats de consolidar-se en el futur, i a mi em va commoure el pelegrinatge de José Manuel Rubio i Miguel Ángel Martínez Tortosa pertot arreu de les geografies falleres per tal de reclutar poetes que pogueren enriquir aquella primera convocatòria. 

Les complicitats i la bona sintonia que compartisc amb la Malva des de l'any 2007 m'ha portat a participar diverses vegades en la Setmana Cultural que cada any organitzen (una "Setmana Cultural" que sol durar aproximadament un mes). La primera fou amb el grup Burrera Comprimida i l'última la que anunciava aquest cartellet de fa un parell d'anys, on el senyor Cèsar Monzonís i jo vam complimentar unes burreretes escèniques de collita pròpia.  

Últimament escric poc per a falles, però alguna coseta encara fem per a matar el cuquet. L'any passat vaig tenir la sort i l'honor de guanyar de nou el Premi Malva amb La guerra de les fal·làcies, un treball publicat també al Llibre(t) de la Falla Sagrada Família - Corea, de Gandia. He de dir que la falla esmentada fou "ma casa" fallera durant la primera dècada del segle. Allí em van donar cobertura, llibertat, facilitats i afecte per a mamprendre una tasca satírica arriscada que va ser molt positiva per a mi (i per a la falla crec que també) i els estaré eternament agraït per això. 

Lliurament del Premi Malva 2024 a l'Auditori de Cullera. 

Vaig escriure el poema en qüestió farà cosa d'un any. Des de llavors ençà han passat moltes coses. El vicepresident torero ja no està en el Consell i possiblement hagen perdut vigència les agudeses taurines, però les burreres culturals i les mediocritats institucionals continuen la seua marxa ascendent i, per tant, els versos del poema mantenen tot el seu vigor i la força d'una realitat tragicòmica. 

Heus a continuació un audiovisual basat en La guerra de les fal·làcies, amb recitació del meu fill, Salva Bolufer, i amb música de José Ángel Murillo. I, ja que estem, afegim també la lletra del poema amb els oportuns aclariments a peu de pàgina de la publicació inicial. 

Moltes gràcies per la seua atenció i fins la pròxima.  





LA GUERRA DE LES FAL·LÀCIES
Epopeia experimental


Si jo fora el guionista competent
d’una falla progressista i creativa,
escriuria un guionet en exclusiva
que tractara les batalles del moment,
i amb gramàtica satírica i festiva
retrauria la burrera col·lectiva
entre versos inspirats en l’argument.

Cobriria el cos central del monument
la figura escultural d’un bou rampant,
amb el rètol de «Valencia» (sense accent)
i a les banyes una llum intermitent
amb espurnes rojigualda llampejant. (1)

A les bases de la cara de davant
anirien les escenes més guerreres:
ofrenòlegs i ofrenívoles bramant, (2)
amargats i moniatos insultant
i corruptes remenant les clavegueres.

Uns ninots mirant els bous entre barreres
i una tropa castellana forastera
sortirien entre fums de polsegueres
maquinant les més patètiques maneres
de saltar-se l’Estatut a la torera.

D’uns andamis separant cada Barrera
sorgirien les més bèl·liques figures,
amb el Cid Campejador lluint bandera
i l’Ayuso, revestida de fallera,
predicant que els burros volen les altures.

Una escena dedicada als caradures
es veuria en una mena de plató,
amb espectres malfactors de les cultures,
paladins de les més tètriques censures
i una estampa de la Santa Inquisició.

Un ninot representant Toni Cantó
cobriria un entaulat de complement
que inclouria en Joan Carles de Borbó,
i un amic del Conseller d’Educació,
destacat pseudofilòleg emergent.

A propòsit del global escalfament,
en un angle de la falla es mostraria
una sauna de vapor del mar bullent
i un ninot negacionista impertinent
escaldant-se els cataplins al bany maria.

L’esceneta de remat exposaria
un paisatge de tenebres i desferra,
amb ninots representant la bogeria
dels bandarres d’immoral filosofia
que alimenten els fantasmes de la guerra...

... i dels sàtrapes que campen cada dia
enardint la més salvatge tirania
dels psicòpates que manen de la Terra.

(1) El rètol de «Valencia» (sense accent) s’escriuria sobre una placa giratòria instal·lada en la banya dreta del bou, pegant voltes de manera permanent sobre l’eix de la susdita banya. Així, el nom de la ciutat es llegiria des de qualsevol punt d’accés a la falla, escrit en valenciano cercano a la calle, o siga, en valensiá de proximitat.

(2) Ofrenòlegs i ofrenòlogues són especialistes en ofrenologia enfervorida. Ofrenívols i ofrenívoles també són experts en la mateixa matèria, però de formació autodidacta.

Salvador Bolufer
Trobador municipal

ELS FARTONS I JO - Crònica d'un fracàs anunciat

$
0
0


Per a la meua sorpresa i alegria, l'article que vaig escriure per al llibre(t) de la Falla Corea de Gandia —Els fartons i jo— va resultar guanyador del Premi al Millor Article de Llibret de Falles del 2025. Conec bé la qualitat dels Llibrets de Gandia i estic segur que hi haurà altres articles mereixedors també d'aquesta distinció (això de "millors" o "pitjors" solen ser consideracions un tant subjectives), però reconec que estic molt content que el jurat es decantara per un treballet que vaig escriure, això sí, a la meua manera. Aquest premi —antic «Iaraní»— està patrocinat per l'Ajuntament de Benirredrà des de fa 16 anys. 

Hi ha gent amable que m'ha demanat l'article en qüestió per a llegir-lo i, com que la distribució dels llibrets de falla en paper sol estar molt restringida, he pensat que publicar-lo al Burribloc que ara tenen entre cella i cella és la manera més senzilla de posar-lo a l'abast de tothom. Poden accedir també al llibret complet —Dolçament— en format digital clicant ACÍ (clic)

Anem allà:

ELS FARTONS I JO
Crònica d'un fracàs anunciat

Crec, modestament, que condicionar el contingut d’un article al lema d’un monogràfic limita la llibertat creativa de l’autor, i això sol debilitar l’eficàcia del resultat. Enguany, els amics de Corea han ideat un llibre(t) que han intitulat «Dolç/a ment» (per allò dels dolços gastronòmics) i a mi m’han encarregat que escriga sobre els “fartons” en concret. Porte ja moltes jornades desvetlat, rabiant i rumiant la manera d’amanir alguna cosa gracioseta al respecte d’això, però, arribat aquest punt de l’article, encara no sé com traure-m’ho dels dits.

Entenc que la literatura fallera ha de ser festiva i amena, a més de mostrar un esperit crític desenvolupat amb enginy i amb sentit de l’humor, però no sé com puc aconseguir eixos objectius sobre la base d’una llepolia que només serveix per a donar gust al paladar. Si es tractara dels fartons gorrerets, encara podríem traure punta a la cosa, mal que fora escarnint els que solen fartar a dos queixos a costa de l’erari públic i a la salut del populatxo, però els fartonets de mullar orxata són només golosies innocents i no sé amb quina matèria corrupta podria relacionar-los.

Vaig pensar d’escriure un article divertit analitzant sarcàsticament determinats aspectes del món globalitzat que ara vivim, on inclouria, des del desbocament nord-americà provocat pel trumpisme embogit, fins a l’ambient de politiqueria barata que, des de l’epicentre de Madrid, ha acabat instal·lant-se pertot arreu de l’Estat espanyol. Haguera estat bé satiritzar amb caigudes falleres la vergonyosa situació creada pels politicastres de baixa estofa i els maleducats sense escrúpols; pels jutges enfurits i els fiscals malcarats; pels periodistes subornats i els influencers corruptes; pels salvapàtries xenòfobs i els negacionistes salvatges; pels testaferros llepons i els sicaris degenerats..., però no he trobat la manera de relacionar l’anàlisi en qüestió amb els fartons d’Alboraia. A més, escriure sobre la perillosa rebolica dels EUA (no sé per què em recorda l’època de les tropes ianquis contra l’exèrcit de Pancho Villa) o qualsevol branca de la seua influència m’obligaria a retraure la malaurada existència dels psicòpates que manen del món, i eixa matèria no és per a satiritzar-la, sinó per a maleir-la. Soc del pensar que sense psicòpates poderosos no existirien les guerres de matar.


També em va passar pel cap centrar les meues ironies gramaticals en l’àmbit autonòmic, pensant que podria trobar nexes d’unió entre els desgavells politicosocials valencians i les bondats d’un producte gastronòmic originari de la terra. A l’efecte, vaig preparar unes gracietes dedicades als nostres avanços en la promoció de la tauromàquia; a les polítiques encaminades a recuperar les dinàmiques urbanístiques dels temps de la bambolla immobiliària que ens va portar a la ruïna; a les forces castellanes que intenten aprofitar els poders públics per a carregar-se la nostra llengua; a les tropes reaccionàries que funcionen a base d’aldarulls organitzats, agressius i vandàlics amb total impunitat; al cúmul de despropòsits barroers que han portat una institució com el València CF a la situació actual; a les planificacions promocionals, turístiques i culturals maquinades entre fums de canyot des de l’analfabetisme funcional... Però, malgrat l’esforç, en cap cas he trobat llum ni manera d’acoblar els continguts a les exigències editorials. Lògicament, també havia pensat en la DANA que la passada tardor va assolar una part important del nostre territori, però vaig considerar que una catàstrofe d’eixa magnitud no és parodiable, que les desastroses o inexistents planificacions per a evitar aquests desastres no contemplen humorismes festius, i que l’actitud irresponsable i negligent d’algun mandatari inepte no mereix el beneplàcit de la broma.

Acte de lliurament del Premi al Museu Faller de Gandia.
Els presidents i les reines de la Falla Corea amb les 
falleres majors de Gandia, el regidor delegat de 
l'ajuntament de la ciutat, el president de la 
Federació de Falles i l'alcaldessa de Benirredrà.
Faltava només jo. Em trobava de viatge i no vaig poder
assistir a l'acte, però vaig estar molt ben representat.

En un últim intent de salvar el compromís, vaig explorar la possibilitat de basar l’article només en temes exclusius de Gandia, confiant que així, amb literatura “de proximitat”, em resultaria més fàcil camuflar alguna parida sobre els fartons, mal que fora de manera col·loquial. A l’efecte, assessorat per una selecta representació de gent gandiana, vaig completar una llista amb assumptes locals de rabiosa actualitat, com ara la projecció d’un càmping de luxe (altrament dit, un “glàmping”) sobre el pulmó de la marjal, el tancament dels consultoris mèdics de Beniopa i Benipeixcar, les obres inacabables del campanar de la Col·legiata, l’estrany desbordament del cens faller després de la pandèmia, la remodelació del barranc de Beniopa... Però res. A pesar de les hores que vaig passar en vetla buscant la llum de la inspiració, les muses fartoneres continuaven donant-me l’esquena.

Escut i lema sarcàstic de Corea
Ferit en el meu orgull i jugant ja a la desesperada, vaig pensar que, sota el títol “Mirant el món amb xocolate i fartons”, podria escriure la crònica d’un berenar literari fictici —amb xocolate i fartons, clar— on una colla de selectes influencers fallers hauria analitzat les histèries i les xafarderies institucionals que obrin i tanquen els noticiaris d’actualitat, així com els guirigalls desbocats que componen les acalorades tertúlies radiotelevisives del moment. Però de seguida em vaig adonar que aquesta col·laboració veurà la llum dos o tres mesos després d’escriure-la i que, aleshores, normalment, les rimbombàncies mediàtiques seran unes altres i, per tant, el present article quedaria completament desfasat. L’any passat, per exemple, les eufòries tauromàquiques que llavors es respiraven cobrien entre bous i Barreres una bona part de la crítica fallera, però unes setmanes després desaparegué el vicepresident torero de l’organigrama polític i, malgrat que les burreres culturals van continuar amb tot el seu vigor, les agudeses taurines van perdre força i vigència.

Sense cap dubte, les ferides obertes per la DANA marcaran a foc les falles de 2025. Imagine que els artistes fallers aguditzaran el seu enginy per a ironitzar sobre episodis com l’odissea del reservat del Ventorro, el caràcter castrense del “govern de la reconstrucció” o els “decrets d’emergència” per a contractar empreses i personatges de passat obscur i de present desconegut (imagine també que sortiran flaütades humorístiques en diverses direccions, en funció de la tendència de cada guionista). Però tot açò són simples conjectures meues que no tenen res a fotre amb la noblesa dels fartons i, per tant, no han de considerar-se part argumental de l’article.

Dedicatòria especial que encapçala «Dolçament»,
Llibre(t) de la Falla Corea 2025. 

Si no fora per l’esmentat condicionant, remataria el present escrit lamentant la pobra qualitat democràtica i social que el moment actual ens depara, difícilment millorable mentre perduren els ambients de mediocritat i d’incompetència instal·lats en les institucions, les màfies mediàtiques al servei dels interessos més indecents, les veus malintencionades que diuen que els burros volen i les masses passives que se les creuen, les colles de negrets que voten el Ku Klux Klan per a redimir les desigualtats socials que pateixen..., però no diré res de tot això ni de la resta de coses que volia dir. No vull trencar la disciplina editorial d’aquest llibre i que em tiren de la partida per trampós.

Jo pretenia fer un article sonat, susceptible de guanyar algun premi i que provocara l’admiració enfervorida de la massa fallera, però no ha pogut ser. Se m’han entravessat els fartons i només he pogut relacionar-los amb ells mateixos. Al cap i a la fi, els fartons no són més que productes de pastisseria fina que es preparen amb farina, sucre, oli, rent, aigua o llet i ous, per a formar barretes dolces, més o menys erectes, que se solen xuclar i menjar mullades en orxata o en qualsevol líquid a gust del consumidor. I, com va dir el poeta, la resta és literatura.

Així doncs, amigues i amics de Corea, he fracassat en l’intent i assumiré les vergonyes terrenals que em corresponguen. Em perdoneu?

Salvador Bolufer

Viewing all 111 articles
Browse latest View live